Gamla Bruket

KULTUR – SLÖJD – GEMENSKAP

Verksamheter

Hos Aja Bergstrand på Orust.

Temadagar

Ljusstöpning på Kaserna oktober 2021

I samarbete med Hembygdsföreningen, har en liten grupp stöpt ljus i Bagarstugan på Kaserna. Efter en del förberedelser t.ex leta fram byttor, knyta vekar, värma vatten o ljusmassa, kunde ljusstöpningen starta. Carina och Roger höll i trådarna. Det doppades o negs och efter många timmar, hängde de vita fina ljusen där! Några kommer att säljas på G Brukets julmarknad, den 5 december.
Anki har tagit bilderna.


Vi gjorde en utflykt till Bettina Wingolf » Pinnplockerskan« i Ödsmål. Bettina välkomnade oss in i verkstan, för att se och höra om hennes idérika verk. Pinnar plockas, torkas och täljs rena. Naturens egna former tas tillvara och målas med linoljefärg. Tagel sys fast till borstar i olika former. Brödborstar, ryktborstar, svampborstar - klädgalgar, knivskaft, långa stickor, handtag till virknålar och sprättare. Nålhus att förvara nålar i m.m. Bettina har också gjort boken »Tagel« – en annorlunda hästbok. Hur man spinner tagel med en »galning«, visades. Man kan göra sina egna tömmar... Tack för en trevlig dag!

Aja Bergstrand Manufaktus besökte oss en torsdag på Stickcaféet, stickorna byttes mot tovad ull, pinnar, varmt vatten och såpa. Vi tovade fåglar med hjälp av Aja. Efter kaffepausen, pryddes fågeln med ögon, näbb, vingar och stjärtfjädrar. 15 fåglar med varierande utseende blev till och roligt hade vi. Tack Aja!

Lördagen den 8 augusti gjorde vi en rundtur på Orust. Vi besökte Allmags Varv, där Aja Bergstrand sköter de 70 båtplatserna. I ena delen av den isolerade vinterförvaringslokalen har Aja sitt ulltvätteri och ullkarderi. Aja tar emot ull som tvättas och lufttorkas utanför vid stranden, när vädret tillåter. Den torra ullen kardas i den stora kardmaskinen. Ull läggs på framsidan och valsar runt, på baksidan kommer sen de härliga ullsjoken ut. ● Vi åt god lunch på Henåns brygga i strålande väder. ● Resan avslutades på Kungsvikens Hantverk, där ett 70 tal hantverkare lämnat in sina alster. ● Där det var dags för kaffe och äkta Orust äggost. ● Vi tackar Carina o Roger för guidningen.

Kurs i korgflätning hölls av Systrarna Korgpil lördagen den 2 maj på Gamla Bruket.Materialet kommer från deras odling. Vackra nyanser i pilbuntarna.
Fotade gjorde Carina Persson, AnnBritt Bramfors och Bertil Wockatz.